Gartnerutdanning
Gartnerutdanningen gir deg kompetanse innen praktisk og teoretisk gartnerfaglig arbeid. Gartnerutdanningen gir deg innsikt i bærekraftige driftsformer og omstilling i tråd med utviklingen i samfunnet for øvrig. Du får kjennskap til ulike produksjonsprosesser og utvikler praktiske ferdigheter som gartner.
Kompetanse
Opplæringen gir kompetanse tilsvarende programfagene på Vg1 naturbruk, Vg2 landbruk og gartnernæring. Utdanningsløpet er eksamensforberedende, med mulighet for privatisteksamen i programfagene på Vg1 og Vg2 etter gjeldende regler.
På gartnerutdanningen gis du mulighet for følgende kompetanse
- Planlegge og gjennomføre vanlig praktisk arbeid innen gartnernæringen
- Ta del i næringsutvikling og være med på å skape arbeidsplasser i form av oppstart av egen bedrift
- Drive en bærekraftig produksjon av planter, frukt og grønnsaker
- Bruk og stell av hage- og parkplanter
- Selge og være rådgiver innen gartneriprodukter
- Planlegge beplantninger og arbeide med produktutvikling
- Digitale ferdigheter som er relevante for en gartner som bl.a. å presentere produkter og tjenester, og kommunisere og samhandle med andre via digitale løsninger
Gartnerens aktuelle arbeidsområder:
- Veksthus og frilandsproduksjon
- Hagedesign
- Hagesenter
- Egen produksjonsbedrift
- Blomsterutsalg
- Planteskole
- Botanisk hage
- Omsetningsbedrift
- Offentlig sektor, spesielt med parker og grøntanlegg
Studieavgift
Studieavgiften på 60 200,- er for hele utdanningen. Den faktureres hvert semester. I tillegg må du beregne utgifter til bøker og utstyr du trenger til undervisning. På høsten det andre året av utdanningen er det lagt opp til en studietur i Norge. Her må du regne med ekstra utgifter til buss, mat og overnatting. Transportutgiftene fordeles på alle i klassen.
Utdanningen er på videregående nivå og det gis undervisning i programfagene for Vg1 Naturbruk og Vg2 Landbruk og gartnernæring
Faglig innhold
- Plantebruk og skjøtsel
- Jord og andre dyrkingsmedier
- Den praktiske yrkesutøvelsen handler om ulike driftsmetoder innenfor økologisk og konvensjonell drift, samt innføring og opplæring i bruk av maskiner og utstyr innen gartnernæringen
- Miljøtilpasset produksjon og dokumentasjon av planter, varer og tjenester
- Næringsdrift, entreprenørskap og produktutvikling
Utdanningen gir deg grunnleggende kompetanse på videregående nivå i gartnerfaget. Etter å ha fullført gartnerutdanningen på Vea, kan du bli lærling i gartnerfaget.
Utdanningen er lagt opp med ti fysiske samlingsuker på Vea pr. år, noe nettundervisning mellom samlingene, samt seks ukers praksis i løpet av de to årene. En samlingsuke er fra mandag til torsdag. Skoledagen er fra 08.00-15.00. Det gjennomføres praktisk tverrfaglig eksamen på Vea, samt skriftlige hjemmeeksamener mot slutten av hvert skoleår.
Samlingsuker for skoleåret 2025/2026 er ikke fastsatt enda
Vi anbefaler deg å lese læreplanen, for mer mer informasjon om gartnerutdanningen.
For opptak til gartnerutdanning for voksne, skal søkeren ha fullført og bestått fellesfagene norsk, engelsk, samfunnskunnskap, matematikk og naturfag på Vg2 yrkesfag/Vg2 studieforberedende eller Vg1 studiespesialiserende.
Dersom du har relevant praksis som utgjør mer enn 6 måneder, blir du rangert foran søkere som ikke har erfaring.
(Utdanningen er spesielt tilrettelagt for voksne, rettighetselever må velge ordinært utdanningsløp).
Les mer om søknad, opptak og rangering her: Slik søker du gartnerutdanning
For søkere som ikke har videregående skole fra Norge
Dersom du har videregående skole fra utlandet, vurderes du opp mot generell studiekompetanse. Utenlandske søkere som ikke er fra Norden, må dokumentere kunnskaper i
norsk på minimum nivå B1. Bakgrunnen for dette kravet er at all undervisning gjennomføres på norsk.
Søknadsweb er åpen fra 1.januar til 1.mars 2025. For at du skal bli vurdert for opptak må opptakskravet være gjennomført og dokumentert innen søknadsfrist. Dersom du har relevant praksis fra gartnerfaget på mer enn 6 måneder full stilling, vil attestert dokumentasjon på dette telle ved opptak (ikke opptakskrav, men gi fortrinn).
Du søker her: https://portal.vea-fs.org/soknad/skjema/
Les mer om søknad, opptak og rangering her: Slik søker du gartnerutdanning