Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta gartnerutdanning?
Etter mange år i restaurantbransjen begynte jeg å bli klar til å lære meg noe nytt. Jeg bodde på Svalbard og begynte også å få nok av stein, permafrost og mørketid. Så da ei jeg kjenner snakket om gartnerutdanningen som hun gikk på på Vea tenkte jeg at dethar jeg lyst til å prøve også. Jeg søkte, kom inn og da bestemte jeg meg for at dette vil jeg gjøre.
Hvordan er undervisningen lagt opp?
Det jeg liker spesielt godt med utdanningen er at vi har en blanding av teori og praksis. Det store uteområdet på Vea, gjør at vi får variert praksis på skolen. Vi lærer om skjøtsel av park, dyrking av grønnsaker, frukt og bær, veksthusproduksjon, formeringsmetoder, trefelling og mye mye mer. Vi får prøvd oss i nesten alt vi har teori om. Det er veldig bra at det er samlingsbasert undervisning, slik at vi kan ha en jobb ved siden av.
Hvordan trives du på Vea og i klassen?
Klassen er superfin, det er stort spenn i alder, personligheter og erfaringer. En veldig fin gjeng! Det er dog overvekt av jenter, av 25 elever er det kun to gutter i klassen.. Alle som går her er utrolig flinke og er veldig interessert i gartnerfaget. Gjennom alle i klassen får vi også et nettverk i bransjen for fremtiden.
Det første året bodde jeg utenfor skolen, mens det andre året har jeg bodd på hybel på skolen. Jeg får mye mer ut av samlingene ved å bo her, for da kan jeg bruke uteområdet på kveldstid og snakke både fag og ufag med de andre i klassen. Det er veldig vakkert her også!
Hva gjør du etter endt utdanning?
Etter endt utdanning begynner jeg i ny jobb for Solliakollektivet på Trogstad gård. Der skal jeg være arbeidsleder for utegruppa og grønnsaksansvarlig.
Hva vil du si til andre som vurderer å ta gartnerutdanning?
Det er bare å søke! Hvis du har interesse for det grønne lærer du enormt mye. Jeg tror det er en lys fremtid for de som har gartnerutdanning. De fleste i klassen har fått relevant jobb. Utfordringen er at det er få helårsjobber og noen jobber er ikke godt nok betalt. Men jo flere fagutdanna gartnere vi har i Norge, jo sterkere står vi.
Hva slags type jobber kan en gartner få?
Små-skala innen grønnsaksproduksjon, grønnplanter i kontorlandskap, hagesenter og kundebehandling, hagedesign, skjøtsel i parkanlegg, kirkegårder og private hager, planteskole og gartneri og innen grønn omsorg.
Hva tenker du om å gå videre og ta fagskoleutdanning?
Jeg har søkt på fagskoleutdanningen Hageplanlegging, men det var stor søkning, så jeg kom ikke inn. Jeg prøver igjen neste år!
Er det noe annet du ønsker å si?
Det er en fysisk krevende jobb, og ute i ulikt vær og vind. Man jobber tett på årstidene og det er det som er helt fantastisk. Noen arbeidsoppgaver er jo rutinemessig, men det forandrer seg jo med årstidene det også. Med gartnerutdanning har du enorme muligheter.
Vi har hatt veldig dyktige og flinke lærere. Det er veldig bra å gå på en ren grøntfaglig skole, der alle på campus er interessert i grønne fagområder. Biblioteket er også helt fantastisk! Jeg låner sikkert 15 bøker hver samling. Her er det bare fagbøker innen det vi er her for, grønne fag.
Tekst og foto: Dorte Finstad