Landskap med elv fra Melnik

Dobré ráno – to gartnerelever fra Vea på praksis i Tsjekkia 

Ikke bare var vi to heldige nok å komme inn på gartnerutdanningen på Vea, men da vi fikk vite at det gikk an å søke på praksis i utlandet gjennom stipend fra det EU/EØS-baserte Erasmus Plus var søknadene ganske så radig sendt av gårde, med Tsjekkia som førstevalg foran Østerrike og Nederland.

Jammen var vi heldige igjen, og siden Covid-19 endelig hadde begynt å slippe taket, befant vi oss i slutten av mars på Værnes flyplass – veldig klare for vårt første utenlandsopphold på alt for lang tid!

Vår utrolig hyggelige kontaktperson Hana ved vår vertskapsskole Česká zahradnická akademie Mělník møtte oss på flyplassen i et fantastisk vårvær (en værtype som for øvrig gikk over til en jevn våt, vindfull og småkald vår for resten av oppholdet), og tok oss med på omvisning i Melnik – en flott, gammel by med pittoresk utsikt over vinmarker, elver og et flott landskap.

I dette området dyrkes det mye vin, og skolen hadde store områder med vinstokker med en årlig produksjon på 80,000 liter vin! Det viste seg at den trivelige (og gavmilde!) vinmakeren var gift med Hana, og vi fikk en omfattende omvisning med tilhørende vinsmaking hvor vi fikk stifte kjennskap med særlig Riesling-druens forskjellige stadier fra ung til moden. En flott start på oppholdet!

Botanicka a dendrologicka zahrada, Pruhonice Dendrological Garden

Vår praksisplass viste seg å bli Botanicka a dendrologicka zahrada, Pruhonice Dendrological Garden, noen få mil sør for Praha. En fantastisk hage som strekker seg over 73 hektar og inneholder tusenvis av forskjellige planter og trær – bl.a. rundt 800 forskjellige sorter rhododendron, 400 sorter syrin og 400 forskjellige roser, mange av dem gamle, historiske sorter. I tillegg har parken en omfattende samling av historiske trær fra hele Tsjekkia med et fokus på vedlikehold av genmateriale siden tidlig 1900-tall.

En fantastisk hage som virkelig er verdt et besøk!

Hovedoppgaven vi fikk tildelt av vår mentor og levende planteleksikon Ztanek var omfattende: en komplett opprydning i den engelske rosehagen! Den hadde nemlig blitt noe neglisjert de siste årene, og noen år tidligere hadde de plantet mynte som hadde spredd seg voldsomt. Her fikk vi brynet oss på fjerning av ugress tett inntil sjeldne peoner og roser fra 1600-tallet, og dette viste seg å være litt av en jobb. Det ble en del hengerlass med røtter, ugress og løv!

Her har vi kommet i gang med å luke ut mynte, fra bed med roser og pioner.
Steinar i full gang med å fjerne mynte og ugress rundt en sjelden peon og Austin-roser.
Marius med en liten brøkdel av store mengder mynte som vi luket ut fra rosebed.
Vi beskar ca.100 trær. Dette er en lind.

Beskjæring av historiske trær

Som et lite avbrekk fikk vi i oppdrag å beskjære historiske trær som lind, lønn, pære og eik. Etter et par timer opplæring på en blanding av tysk, engelsk, tegnspråk og google translate, fikk vi frie tøyler. Vi beskar ca. 100 trær med hjertet i halsen, men etter en vurdering fikk vi mer enn godkjent.

Vi beskar ca. 100 trær som var samlet inn fra hele Tsjekkia.

Det var så mye fint å se i parken!

Vårlig stemning i parken
Et lite utvalg av utallige sorter lyng og andre vekster i fjellhagen.
Mengder av spennende vintergrønt å se overalt i parken, her representert av gamle einer!
Et japansk kirsebærtre (Prunus japonica) i blomst.
Steinar i den tsjekkiske trollskog!

Besøk i andre botaniske hager

Vi fikk også anledning til å besøke en av de mange botaniske hagene i Praha – Troja – hvor vi fikk boltre oss i tropiske omgivelser med hyggelig omvisning av en svært kunnskapsrik gjest vi møtte helt tilfeldig.

Steinar i bregne-himmelen i Fata Morgana botanisk hage, Praha.
Fata Morgana botanisk hage, Praha

De siste dagene gjorde vi siste finish på rosehagen, med «mulching» av rosene, påfyll av god kompostjord, og etter lemping av hundrevis av kilo med bark, stein og grus kom vi til slutt i mål. Konklusjonen fra vår mentor var at rosehagen ikke hadde sett så bra ut på ti år!

Dessverre var vi der så tidlig på året at vi ikke fikk sett så mye blomstring, men vi har en stående invitasjon til å komme tilbake på besøk – både for nytelse og jobb. En fantastisk mulighet til å bygge videre på det vi lærte under oppholdet, og vi må jo så klart tilbake for å se rosehagen vår i full blomst!

Oppdrag utført!

Tusen takk!

Vi stortrivdes i Tsjekkia. Praksisplassen overgikk all forventning, med flotte mennesker som tok oss godt imot, og ga oss relevante oppgaver og mye ansvar. Mye god mat og godt øl bidro så klart også til at vi fant oss godt til rette og fikk et flott opphold.

Tusen takk til Vea og Erasmus+ for støtte og mulighet til en annerledes og veldig givende praksis i utlandet! Anbefales på det varmeste!

Tekst og foto: Marius Iversen og Steinar Mostad, elever på gartnerutdanningen (GV21)

Aktuelle lenker:

Kontakt oss