Bakgrunnen for vårt besøk var at Het Loo er partner i Veas internasjonale prosjekt, Craft Skills for Garden Conservation (CSGC), og nå hadde vi en mulighet til å bli kjent med dem – og med hagen. Hagekonservator Renske Ek og sjefsgartner Willem Zieleman spiste lunsj med oss i museumskafeen før Willem tok oss med på en hagevandring.
I likhet med så mange av de grandiose europeiske hagene ble også Het Loo lagt om til en landskapspark på 1700-tallet, og gjennomgikk flere endringer også etter dette. Tidlig på 1970-tallet startet arbeidet med å tilbakeføre både slott og hage til Vilhelm og Marias barokkanlegg, og det hele sto klart til palassets 300-års jubileum i 1984. Hagen blir ofte kalt Nederlands Versailles, men til tross for den felles barokke stilen, aksialiteten, symmetrien, de intrikate broderiparterrene og de overdådige fontenene, har Het Loo en annen karakter enn den franske barokken, som tar hele landskapet i besittelse. Het Loo (som betyr lysningen, som i en glenne i skogen) er en innelukket hage og består av ett eneste hagerom med jordvoller rundt, slik at besøkeren kan skue hagen ovenfra. Nederlenderne var mestere i å bygge jordvoller – av ren nødvendighet, for å temme vannet som ellers ville flomme inn over landet. Hagen ser fortsatt pur ung ut, frisk og ny. Målet er å holde et fryst bilde av hagen slik den var omkring år 1700.
En hjertelig takk til Renske og Willem for dette innblikket i en av Europas virkelig store hager. Det er ingen tvil om at Het Loo kommer til å bringe mye kompetanse inn i CSGC-prosjektet. De har påtatt seg å arrangere webinaret og workshopen som omhandler fontenekunsten, og som går av stabelen i 2024. Det er bare å glede seg!
Tekst: Ingeborg Sørheim
- Her kan du lese mer om Craft Skills for Garden Conservation (CSGC)
- Her kan du lese mer om Het Loo