Ny ordning for gartnerutdanning
For å øke rekrutteringen ønsket gartnernæringen, med Norsk gartnerforbund som pådriver, at også gartnerfaget skulle bli en fagutdanning med fagbrev. Dette ble støttet av Utdanningsdirektoratet og godkjent av Kunnskapsdepartementet. Med fagfornyelsen som ble innført i 2020, ble det tatt i bruk nye læreplaner for gartnerutdanningen og den nye ordningen ble innført. Det betyr at gartnerutdanningen i dag, er et lærlingeløp med fagbrev, det vi kaller et 2+2-løp (to år i skole og to år i bedrift som lærling).
Gartnerutdanningen slik den er i dag
For rettighetselever er gartnerutdanningen slik:
- Vg1 Naturbruk +
- Vg2 Landbruk og gartnernæring +
- To år som lærling i Gartnerfaget (Vg3 Gartnerfaget)
Gartnerutdanning for voksne
Det er mange voksne, altså de som har tatt annen utdanning tidligere eller har flere års jobberfaring, som ønsker å bli gartnere. På Vea tilbyr vi en tilpasset gartnerutdanning for voksne som ønsker å få gartnerkompetanse. Utdanningen er lagt opp slik at vi kun tilbyr programfagene fra Vg1 Naturbruk og Vg2 Landbruk og gartnernæring (vi krever at du har fullført og bestått fellesfagene fra før). Det gis eksamen i programfagene på Vg1 Naturbruk og Vg2 Landbruk og gartnernæring og du får kompetansebevis som viser dette. I tillegg underviser vi i noen av målene fra Vg3 Gartnerfaget. Dette vil gi deg nyttig kompetanse og et godt grunnlag for å gå ut i arbeidslivet som ufaglært eller lærling.
Vg3 Gartnerfaget
Kompetansen og målene for Vg3 Gartnerfaget skal oppnås som lærling i bedrift. For å bli lærling tegner du lærekontrakt med en opplæringsbedrift som er godkjent av fylkeskommunen. De som følger ordinært løp er normalt lærlinger i to år før de kan ta fagprøven.
Fagprøve som privatist
Det er ikke alle voksne som ønsker å være lærling, og heller velger å jobbe som ufaglært. Som ufaglært og vanlig ansatt må man ofte ha flere år med praksis før man kan ta fagprøven enn de som er lærlinger. Varigheten og krav til praksis før fagprøven, vurderes av opplæringskontoret i fylket. Vanligvis kreves fem års praksis (dette avhenger av hva du har av skole og jobberfaring fra tidligere). Når du er klar for å ta fagprøven, skal du først ta en teorieksamen og så en praktisk fagprøve. Ta kontakt med opplæringskontoret i ditt fylke, for å få vite hvordan du skal gå frem.
For dere som har tatt gartnerutdanning etter gammel ordning og har bestått Vg3 Gartnernæring, skal denne likestilles med Vg3 gartnerfag etter den nye ordningen.
Veien videre
For deg som har fagbrev som gartner eller på annen måte har gartnerkompetanse tilsvarende Vg3 Gartnerfag, er det mulig å søke om opptak til flere av våre fagskoleutdanninger. En fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning, og bygger på en yrkeskompetanse. Sjekk våre studietilbud for deg som har gartnerfaglig bakgrunn.
Stor søkning til gartnerutdanning på Vea
På Vea er det svært stor søkning til «Gartnerutdanning for voksne» og vi har dessverre ikke mulighet til å ta inn alle som er kvalifisert. Det er flere andre skoler i Norge som også tilbyr gartnerutdanning for voksne, så i tillegg til å søke til Vea, kan du sjekke ut disse skolene:
- Mære landbruksskole
- Natur videregående
- Søgne videregående skole
- Voss vidaregåande skule, avdeling Hjeltnes
- Gjennestad videregående skole
Aktuelle linker:
Tekst: Dorte Finstad