Ung mann i blomstereng, med Mjøsa i bakgrunnen

Naturrestaurering på kursplanen. 

Det internasjonale prosjektet om naturrestaurering, Team#Up, har tatt store steg i utviklingen av et kursprogram innen naturrestaurering. Det norske teamet i prosjektet består av prosjektleder Norges grønne fagskole – Vea v/Karsten Totland Raddatz, NINA v/bl.a. Astri Skrindo og Hæhre Entreprenør.

Med en økende global bevissthet om betydningen av å bevare og gjenopprette naturlige økosystemer, har det norske teamet, utviklet et kunnskapsprogram tilpasset det bransjene trenger for å imøtekomme etterspørselen.

Et mangfoldig kursutvalg

Både Vea og NINA har god og lang erfaring i å arrangere og gjennomføre kurs. Kursene er utformet for å dekke ulike aspekter av naturrestaurering, og flere av disse vil bli tilbudt i nær fremtid.

Foreløpig kursprogram innen naturrestaurering er:

Introkurs i naturrestaurering (Webkurs)

Dette er et grunnleggende kurs som gir kunnskap om prinsippene og praksisene innen naturrestaurering. Kurset gir et grunnleggende fundament for de andre kursene i naturrestaurering, og dekker alt fra økologisk teori til praktiske eksempler på hvordan gjennomføre tiltak på ulike typer landskap. Introkurset er inkludert som en del av hvert av de andre naturrestaureringskursene.

Etablering av blomstereng

Dette kurset fokuserer på hvordan man kan etablere en blomstereng og etableringsskjøtsel av en nyetablert eng. Blomsterenger er et viktig habitat for mange arter, spesielt pollinerende insekter. Deltakerne vil lære om valg av frø, jordforberedelse, og vedlikehold for å sikre at blomsterengen blir et levende og variert økosystem.
Kommer medio 2025

Skjøtsel og drift av blomstereng

Kurset gir kunnskap om forutsetningene og hvordan etablere en eng i et eksisterende grasområde, samt følge opp etablerte engområder. Her vil deltakerne få kunnskap om hvordan man best tar vare på blomsterengen over tid, inkludert håndtering av ugress og periodisk slått. Vi følger demonstrasjonsområdet for blomstereng på Vea her.
Kommer medio 2025

Bekkeåpning/åpning av bekker

Dette kurset tar for seg metodene for å gjenåpne bekker som tidligere har blitt lagt i rør eller på andre måter blitt modifisert. Bekkeåpning er en viktig del av å gjenopprette naturlige vannveier, som igjen støtter biologisk mangfold, hindrer flom og forbedrer vannkvaliteten i omgivelsene.
Kommer 2025/26.

Myrrestaurering

Myrer spiller en kritisk rolle i karbonlagring og vannfiltrering, og restaurering av myrer er derfor avgjørende i kampen mot klimaendringer. Kurset i myrrestaurering gir en grundig innføring i teknikker for å gjenopprette myrer som har blitt drenert eller degradert.
Kommer våren/sommeren 2025.

Fremtidens utdanning i naturvern

Team#Up sitt kursprogram er en del av en større bevissthet om natur og økosystemtjenester som ser på naturrestaurering som en nøkkelkomponent i å oppnå bærekraftige utviklingsmål og bekjempe klimaendringer. Ved å tilby spesialiserte kurs som kombinerer teori og praksis, vil Team#Up å utruste deltakerne med de nødvendige verktøyene for å ta ansvarlige og effektive grep i sitt nærmiljø.

For eksakt oppstartsdato for kursene og detaljert innhold, anbefales det å følge med på Vea sin kurskalender og i sosiale medier. Der vil det bli lagt ut oppdatert informasjon om kursplaner, inkludert startdatoer, påmelding, og detaljert beskrivelse av hvert enkelt kurs. Dette gir deg muligheten til å holde deg oppdatert og planlegge din deltakelse i god tid.

Aktuelle linker:

 

Kontakt oss

Grethe Bøhn Busterud