Fagskolestudenter på befaring i Trondheim

Spennende studiestart ved Norges grønne fagskole – Vea 2024 

Dette året er det over 300 studenter og elever som tar Høyere yrkesfaglig utdanning eller utdanning for voksne på videregående nivå ved Norges grønne fagskole – Vea.

Det har vært en spennende studiestartperiode med nye klasser på flere studieretninger for de med interesse for bærekraftige yrkesfag. Her er et kort innblikk i studiestarten på hvert av studiene/utdanningene. 

Interiørdesigner

Dette studiet fokuserer på estetikk og funksjonalitet i innemiljøer, med bærekraftige løsninger som sentralt tema. Studentene lærer å designe interiører med miljøvennlige materialer og metoder. 

Faglærer Eileen Olaussen kan fortelle om en veldig fin oppstart med noen intense og lærerike dager. Studentgruppen er sammensatt der noen interiørstudenter kommer rett fra videregående skole, mens andre er eldre og har andre erfaringer fra tidligere. Det er flest studenter i 20 årene, mens det også er noen som er eldre, både menn og kvinner som har ulik bakgrunn og erfaring.  Noen kommer fra kreative yrker, noen har jobb ved siden av studiene mens andre er studenter på heltid.  

Studentene har hittil jobbet med å lese og forstå plantegninger, vært på befaringer og gjort oppmåling av rom, jobbet med enkel møblering og hatt fokus på brukte møbler i offentlig rom. Et besøk på NCS og fargeregistrering var veldig nyttig. Vi ser frem til å sende ut mange interiørdesignere om to år, sier Eileen Olaussen. 

Grønn helse

Dette er et voksende fagfelt som kombinerer helse og natur, hvor studentene får innsikt i hvordan naturbaserte løsninger kan fremme både fysisk og psykisk helse. Her lærer de blant annet om terapeutiske hager og grøntområder tilpasset brukerne. 

Årets klasse består av lærere, helsefagarbeidere, vernepleier, sykepleiere, ergoterapeut, gartner, barne- ungdomsarbeidere og noen med andre yrkesbakgrunner. Det gir et godt grunnlag for gode og faglige diskusjoner og utveksling av erfaringer.  Studentene har hatt en flott start, og har lært om ulike planter, vært på studiebesøk for å se på hagerom hos Cornelias hage, lært å legge kompost, lært om helsefremming og salutogenese (salutogenese – Store medisinske leksikon (snl.no)  Både studenter og faglærere ser frem til to år med Grønn helse i fokus. 

Grøntanleggsforvaltning/Planlegging og skjøtsel av grøntanlegg/ Skjøtsel og drift av uteområder  

Dette er tre fagskoleutdanninger som har felles undervisning. Det er rettet mot dem som ønsker å jobbe med utvikling og vedlikehold av grøntområder, parker, og anlegg. Studentene får opplæring i bærekraftige skjøtselsmetoder og praktisk drift av uteområder.  

På dette populære studiet startet det 20 studenter fra hele landet, med bakgrunn fra gartner- eller anleggsgartnerfag. Studentene har allerede rukket å ha to samlinger på Vea av totalt åtte i løpet av ett år. 

Anleggsgartnertekniker

Studentene som går Anleggsgartnertekniker, startet opp i 2023 og startet på sitt andre år i høst. De som tar studiet på heltid har dette året modulene Anleggsteknikk og Faglig ledelse. De fleste studentene jobber til daglig som anleggsgartnere, mens noen er lærere i Anleggsgartnerfag på videregående. Noen velger å ta utdanningen på heltid over 2 år, mens andre tar anleggsgartnertekniker på deltid over 4 år. 

Historiske gartnerfag 

Stein, grus og vann i historiske grøntanlegg startet sin første samling i vakre Trondheim sammen med studenter fra to andre moduler innen Historiske gartnerfag. Studentene har ulik tilnærming til historiske hager og jobber som gartnere, anleggsgartnere,  i museer, kulturminneforvaltningen eller for riksantikvaren.

Ledelse i maskinentreprenørfaget/Anleggsledelse/Prosjektledelse

Vea tilbyr en tre-årig høyere yrkesfaglig utdanning innen maskinentreprenørfaget, der man også kan velge å ta anleggsledelse eller  prosjektledelse som ett-årige deltidsutdanninger innen for anleggsbransjen. Samlingene er desentraliserte og tilbys i år på Skjetten og i Bergen. Studentene jobber til daglig innen anleggsgartner- og anleggsbransjen. Det er totalt 112 studenter på disse utdanningen i 2024/2025.

Blomsterdekoratørutdanning

Mange blomsterhandlere ønsker faglærte blomsterdekoratører. Da er Vea et godt sted å begynne. Her lærer de alt fra komposisjon og teknikk til bærekraftig bruk av planter og blomster. 

Årets kull har en gjennomsnittsalder på rundt 25 år. De fleste har litt erfaring fra butikk og ønsker å lære mer, men noen er også helt uten erfaring. Men det går fint ettersom vi gir god og grundig innføring i faget, sier faglærer Sonja Lønnum. I år kommer vi til å ha mye fokus på miljø og bærekraft, som også vil være en rød tråd gjennom hele utdanningen. Det andre året er det mer fordypning og selvstendig jobbing hvor de bruker kunnskap fra det første året til å blant annet å utvikle konsepter, forteller Sonja. Utdanningen tilbys annethvert år, og det plass til 15 elever i klassen. 

Gartnerutdanning 

Denne 2-årige utdanningen er tilrettelagt for voksne og utdanningen tilbyr praktisk og teoretisk opplæring i gartnerfaget.  

Som tidligere er det også i år stor spredning i alder og bakgrunn på de elevene som ønsker å bli gartnere. Og som vanlig kommer de fra hele landet, i år fra Bodø i nord til Grimstad i sør. I tillegg til praktisk og teoretisk undervisning på Vea, er elevene ute på bedriftsbesøk og befaringer hos grøntfaglige bedrifter. Det blir tatt opp 25 elever til gartnerutdanningen hvert år.

Tekst og foto: Grethe Bøhn Busterud

Noen glimt fra studiestart høsten 2024. Vi har dessverre ingen bilder av studentene som har desentralisert utdanning.

Kontakt oss

Fagskolestudenter på befaring i Trondheim
Studentene som tar den høyere yrkesfaglige utdanningen "Stein, grus og vann i historiske anlegg" startet med befaring i Trondheim.
Kjell Anders Lier