Tre damer som jobber ved Norges grønne fagskole- Vea

Husk å søke innen fristen! 

Søknadsfristen for gartnerutdanning på Vea er 1.mars, mens søknadsfristen til høyere yrkesfaglig utdanning er 15.april 2025. Her får du noen tips til hva du må huske på når du søker.

Vi skriver februar 2025, og en hektisk og spennende tid som vil si noe om studenttallet for neste studieår står foran oss. Grethe, Agnete og Dorte jobber tett med søkerne for å hjelpe dem på veien mot neste studieår.

Grethe, du jobber med markedsføring av studietilbud. Kan du si noe om hvem søkerne til høyere yrkesfaglig utdanning er og hvordan Vea når ut til dem?

Søkerne til høyere yrkesfaglig utdanning er i stor grad personer med fagbrev i bunn og som ønsker å bygge videre på den kunnskapen de allerede har. De ønsker spesialisert kompetanse for å utvikle seg innen sitt yrkesfelt, enten gjennom lederutdanning eller mer fag-spesifikk utdanning som gir dem ekstra ferdigheter og kunnskap. Disse studentene ønsker som regel å styrke sine karrieremuligheter, få mer ansvar i jobben eller åpne nye dører i arbeidslivet.

Vea tiltrekker seg studenter fra hele landet, og det er en stor aldersspredning blant studentene. Dette gjenspeiler behovet for fleksible utdanningstilbud som passer for både yngre og eldre arbeidstakere. Mange av studentene våre er allerede i arbeid, og på grunn av at vi tilbyr deltidsstudier, kan de kombinere utdannelsen med jobb. Denne fleksibiliteten er en av hovedårsakene til at studenter velger Vea, da de kan fortsette å jobbe i relevante yrker samtidig som de bygger på sin kompetanse.

Den brede aldersgruppen og geografiske spredningen gjør det nødvendig for Vea å bruke ulike kanaler for å nå ut til søkerne. Vi deltar på messer og fagkonferanser for å komme i kontakt med folk i relevante bransjer og yrkesfelt. Videre legger vi stor vekt på besøk på videregående skoler, spesielt de som utdanner fagarbeidere, slik at vi kan informere om mulighetene for videre utdanning til de som nettopp har tatt fagbrev. Vea er også aktive på digitale plattformer som Facebook, Instagram, LinkedIn, nyhetsbrev og vår nettside for å nå et bredt publikum.

Dorte, du jobber med studieveiledning. Er det mange som tar direkte kontakt med skolen?

På nettsiden ligger all informasjon om studietilbud og studieplaner. Jeg opplever at søkeren finner mye informasjon selv. Allikevel er det mange som tar kontakt og vil snakke med noen, for å få vite mer om utdanningstilbudene, muligheten for å komme inn og hva de skal legge ved av dokumentasjon til søknaden. Jeg svarer på omkring 300 henvendelser fra potensielle søkere hvert år.

Agnete du jobber nå med to forskjellige opptak, kan du fortelle om hva jobben din går ut på?

Ja, vi har et lokalt opptak til utdanning for voksne på videregående nivå og så har vi opptak til høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna opptak. Min jobb går ut på å behandle søknader, vurdere dokumentasjon, være oppdatert på regelverk og eventuelt etterspørre dokumentasjon hos søkere.

Opptak til gartnerutdanning har søknadsfrist 1.mars

Vi har lokalt opptak til gartnerutdanningen og her følger vi fristene som til annen utdanning på videregående nivå, og det er 1.mars. Det har i mange år vært stor søkning til gartnerutdanningen på Vea og vi har hatt opp mot 200 søkere til 25 plasser. Søkertallet har gått noe ned de siste årene, men vi forventer mange søkere til gartnerutdanningen også i 2025.

Hva er det viktig at søkerne tenker på?

Det viktigste er å søke innen fristen 1.mars og laste opp den dokumentasjonen som kreves. For opptak til gartnerutdanning for voksne, skal søkeren ha fullført og bestått fellesfagene norsk, engelsk, samfunnskunnskap, matematikk og naturfag på Vg2 yrkesfag/Vg2 studieforberedende eller Vg1 studiespesialiserende.

Dersom søkeren har relevant praksis som utgjør mer enn 6 måneder, blir de rangert foran søkere som ikke har erfaring.

Det søkeren skal legge ved av dokumentasjon er vitnemål fra utdanning på videregående nivå. Dersom søkeren har relevant arbeidserfaring fra gartnerfaget, kan de legge ved attest fra arbeidsgiver.

Hva med blomsterdekoratørutdanning på videregående nivå?

Fra høsten 2025 tilbyr vi blomsterdekoratørutdanning annethvert år, så neste mulighet for å kunne søke om opptak til det tilbudet, vil være i 2026.

Opptak til høyere yrkesfaglig utdanning har søknadsfrist 15.april 2025

I Samordna opptak finner du alle høyere yrkesfaglige utdanninger som har studiestart høsten 2025. Det er ikke alle utdanninger som tilbys hvert år, så det er viktig å sjekke når utdanningen du ønsker å ta, har oppstart.

Dette er de høyere yrkesfaglige utdanningene du kan søke om opptak til nå:

Hva er det viktig at søkerne til høyere yrkesfaglig utdanning tenker på?

Det er lurt å søke i god tid innen fristen som er 15.april 2025. Da vil søkeren ha tid til å fremskaffe eventuell manglende dokumentasjon, slik at den kan bli vurdert i opptaket.

Hva slags dokumentasjon kreves av den som skal søke om opptak til høyere yrkesfaglig utdanning?

Opptak til høyere yrkesfaglig utdanning krever enten relevant fag- eller svennebrev, treårig yrkesfaglig opplæring, generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse. Vea sine tilbud på dette nivået har ulike opptakskrav, så sjekk opptakskravet for den eller de utdanningene du ønsker å søke på. Det gis tilleggspoeng for relevant arbeidserfaring, så mange søkere vil være tjent med å legge ved attest fra arbeidsgiver på den erfaringen de har.

Er det noe dere vil si til årets søkere?

Søk innen fristen og legg ved den dokumentasjonen som kreves. Er det noe du lurer på, er det bare å ta kontakt!

Her finner du kontaktinformasjon til studieveileder

Kontakt oss

Tre damer som jobber ved Norges grønne fagskole- Vea
Grethe Bøhn Busterud jobber med markedsføring av studietilbud, Agnete Orderløkken jobber med vurdering av søkere og Dorte Finstad jobber med studieveiledning og informasjon til nye søkere.
Håkon Nettum