Studenter på fagskoleutdanningenProsjektledelse, Kyrre Nilsen, Jørgen Engevik, Ole Henrik Hansen, Simen Egeland

Bransjerelevant prosjektlederutdanning 

Studentene som tar fagskoleutdanningen Prosjektledelse i maskinentreprenørfaget ved Norges grønne fagskole – Vea, er i ferd med å avslutte utdanningen sin.

Vi har snakket med noen av dem om hva de har lært og hvordan studiet har påvirket både deres faglige utvikling og arbeidshverdag. Til tross for utfordringer med tid og balanse mellom jobb og studier, er det en felles oppfatning at studiet har gitt nyttig kunnskap og sterke nettverksmuligheter.

Studentene vi har snakket med er:

Hvordan har det vært å være student på Vea?

Kyrre: Det faglige har vært lærerikt og veldig relevant for bransjen og veldig «spot on». Du slipper alt det du ikke trenger å lære, som ikke er relevant for vår bransje. Så vi har fått stort utbytte av å være student på både anleggsledelse og prosjektledelse.

Ole Henrik: En dag tok jeg opp en case fra jobben min i plenum med klassen, og fikk gode innspill på hvordan forbedre og løse den saken. Så det er veldig interessant og nyttig når en kan ta opp arbeidsrelaterte ting og få flere innspill på det.

Simen: En av de største fordelene i tillegg til det faglige, som er svært relevant og nyttig, er diskusjonene i plenum med bransjekollegaer fra ulike virksomheter. Det er en verdifull del av læringen.

Jørgen: Jeg er litt «alene» i min jobb, og derfor veldig godt å komme hit med flere som er i samme situasjon og som vil det samme og utveksle erfaringer med de. Det er veldig trygt og godt å dele i denne forsamlingen her.

Vi sitter jo i samme båt, men bare fra i ulike bedrifter, så dette er helt topp.

Har det vært noen utfordringer med å være student, jeg tenker på det å sette av tid og delta på samlinger?

Ole Henrik: Jeg synes det har vært greit, Du må bare planlegge litt bedre og fortelle de på jobb at den og den uka må du bort. Så må en bare ta de telefonene som må tas, innimellom i pausene. Min arbeidsgiver har hatt lyst til at jeg skal ta denne utdannelsen, så da har de også stor forståelse for at jeg blir litt borte. Vi kommer jo tilbake med mer kunnskap som vi kan gi tilbake til bedriften.

Jørgen: Ja, det passer jo aldri og man har aldri tid til å være student. Men det er både et ønske fra bedriften og meg selv å ta denne utdannelsen og tilegne meg denne kunnskapen, så da MÅ du bare ta deg tid til det og rydde plass i kalenderen.

Kyrre: Det kommer nok litt an på hva slags stilling du har også. Hvor mye du er i drift og ansvar du har. For min del så kan jeg sjonglere dette greit i min jobb.

 

Er det spesielle temaer eller deler av prosjektledelse som dere synes er ekstra nyttig og interessant?

Jørgen: Deling av de ulike prosjektarbeidene som vi har vist i dag, var veldig nyttig og interessant. Å høre erfaringer fra hverdagen til hver enkelt i de ulike prosjekter, var overraskende bra og nyttig. Å dele prosjektoppgaver slik tvinger oss til å jobbe praktisk med prosjekter og sette oss godt inn i bedriften, rutiner, kontrakter, økonomi etc.

Kyrre: Å dele slike prosjektoppgaver gjør dette mer interessant enn vanlig teams-undervisning. Du reflekterer på en helt annen måte og er veldig motiverende. Jeg synes vi lærer mer av en slik prosjektoppgave som skal presenteres i plenum enn en eksamen.

Simen: Så er det slik at du også har ansvar for egen læring og å planlegge og ta tak i det faglige, hvis du ønsker å utvikle deg.

Ole Henrik: Jussen synes jeg er veldig lærerikt og nyttig. Foreleserne har vært veldig flinke til å forklare og gjør det interessant å høre på. Vi har jobbet i grupper med å løse juridiske oppgaver, noe som har vært svært lærerikt.

Kyrre: Foredragsholdere innen psykisk helse var også veldig bra. Bidrag fra eksterne foredragsholdere fra bransjen og andre relevante temaer har vært veldig inspirerende.

Vi kunne ønske oss mer bedriftsbesøk og sett andre prosjekter.

 

Har du utviklet noen faglige nettverk gjennom studiet, og hvordan har det påvirket arbeidet ditt?

Ole Henrik: Vi knytter jo kontakter på tvers i klassa og jeg har fått med en medstudent i et av prosjektene mine på jobb. Så har jeg fått en ny leverandør på masser på et prosjekt.

Simen: Det er i pausene og på kveldene vi har tid til å prate sammen og skape bånd og utveksle enda mer erfaringer.

Jørgen: Vi prater jo ofte om ting vi trenger hjelp til, og da dukker det opp mange nyttige råd og personer som vi kan knytte til oss.

 

Har dere noen råd å gi til andre i anleggsbransjen og kommende studenter?

Simen: Dette kan absolutt anbefales!

Kyrre: Jeg er fra Sandnes og kunne tatt noe lignende utdannelse der, men jeg har hatt stort utbytte av å ta akkurat denne utdannelse her på Skjetten. Å bruke tid på å reise hit og få hele pakken, med det faglige og sosiale på kveldene.  Hjemme så hadde det kanskje ikke vært så lett å være i studentbobla heller. Nå setter vi tid til å være student når vi reiser hit og er litt «fredet».

Ole Henrik: Det er veldig lurt å bo borte på samlingene. Når jeg gikk anleggsledelse, så bodde jeg borte hele uka og fikk større utbytte av samlingen. Nå når jeg går prosjektledelse, og har samtidig en jobb i Oslo, må jeg jobbe både før og etter undervisningen. Det merker jeg at blir både krevende tidsmessig, men at jeg også mister mye ved å ikke være til stede på kveldene.

At utdanningen er på deltid med korte samlinger og å få være i studentbobla er veldig nyttig og viktig.

 

Hvordan har studiet bidratt til både personlig og faglig utvikling?

Simen: For min del skjer læringen mest etterpå, når du kommer hjem og møter situasjoner i hverdagen. Da tenker jeg på alt det vi har gått igjennom, lært og snakket om. Du får en slags faglig smakebit på skolen og så vokser du på det videre.

Ole Henrik: Jeg vil jo anbefale studenter å følge med på undervisningen og engasjere seg. Hvis ikke så får du mye mindre ut av det. Du må ville og yte selv, og da får du virkelig utbytte av utdannelsen.  Og i respekt for arbeidsgiver som har gitt meg muligheten, så vil jeg utnytte tida mest mulig.

Alle: Det blir et større krav ved anbud og prosjektleveringer at du skal ha studiepoeng fra teknisk fagskole eller annen utdannelse. Det er jo gjensidig nytte og utvikling både personlig, men også for firmaene vi jobber i, å få denne kompetansen i hus.

Vi opplever at den kompetansen vi får med høyere yrkesfaglig utdanning ved Norges grønne fagskole – Vea er veldig relevant.

Tekst: Grethe Bøhn Busterud

Navn og firmanavn på hele klassen:

Fra venstre: Bjørn Magnus Mykland – Imenes (Sandås Anlegg AS), Sindre Tunge Nesvik (Tunge Maskin AS), Lars Mathias Moen ( Åge Haverstad AS), Aksel Johansen (Kjell Foss Nord), Kolbjørn Husdal (Sivert Malmedal AS), Fremst; Tor Helge Jensen ( Bjelland AS), bak; Kyrre Nilssen ( Bjelland AS), Manus Pollestad ( Tunge Maskin AS), bak; Eirik Kruke ( Sweco Norge AS, avd Hamar), Christoffer Jensen (Sartor og Drange AS), Frank Nystuen Olsen ( Veflen Entreprenør AS), Odd Hugo Gauslaa ( Norge grønne Fagskole – Vea), Henrik Havig (Havig & Ellingsen Entreprenør AS), Jørgen Engevik (Vassbakk & Stol AS), Stian Rørheim ( Randøy Maskin AS), Simen Egeland (Jostein Egeland Maskin AS), Ole Henrik Hansen (Brødrene Dokken AS), Pål Strengen (Agaia AS), Jonas EK (Isachsen AS).

Følgende var ikke tilstede da bildet ble tatt; Ørjan Brennbakk (Trond Tverrå AS), Sebastian Rød (Marthinsen & Duvholt AS), Torbjørn Heggedal (HF Anlegg og Skog AS), Mads Andreas Hoftvedt, Alexander Lindstøl og Kim Ronny Nilsen (Begge fra firma Olav Lindstøl AS).

Kontakt oss

Studenter på fagskoleutdanningenProsjektledelse, Kyrre Nilsen, Jørgen Engevik, Ole Henrik Hansen, Simen Egeland
Kyrre Nilsen, Jørgen Engevik, Ole Henrik Hansen, Simen Egeland er alle studenter ved den høyere yrkesfaglige utdanningen Prosjektledelse
Grethe Bøhn Busterud