Tre damer under palme

Faglærere på utveksling i Nederland 

Gyri, Liselott og Aina er tre av flere faglærere som skal undervise på den nye fagskoleutdanningen Planteinstallasjoner i innerom. Med stipend fra Erasmus+ har de fått faglig påfyll og inspirasjon som studentene vil få glede av. Her kan du lese deres "reisebrev".

Vi var tre spente faglærere fra Vea sitt nye studium, «Planteinstallasjoner i innerom», som reiste til Nederland i slutten av april 2022. Målet var faglig påfyll, bygge relasjoner og samkjøre oss i vårt nye team!

Studentene på «Planteinstallasjoner i innerom» vil få en utdanning med fokus på bruk av grønne planter i innredning og lære å lage ulike installasjoner med planter. Eksempelvis kontormiljøer, kjøpesentre og også i privatmarkedet med terrasser, utestuer og bassengområder, der det er etterspurt hjelp til innredning med planter.

På studiet blir det fokus på gartnerkunnskap, interiør og innredning, skjøtsel sammen med bærekraftig yrkesutøvelse. Det legges stor vekt på kunnskap i hvordan best plassere grønne egnede planter i innerom, sammen med interiørkunnskap, økonomi og markedsføring.

Dette er et relativt nytt marked, og her, som i alle andre bransjer, trengs det fagkompetanse for å gjøre en god jobb, tilby gode, varige løsninger og gjøre bransjen solid og attraktiv.

Faglig oppdatering i Nederland

Vi besøkte to ulike bedrifter som importerer, eksporterer og dyrker tropiske grønne planter og er leverandør av alt tilbehør som underlag og teknisk utstyr til potteplanter.

Torsdag besøkte vi Fachjan som imponerte med sin store produksjon av  gigantiske trær og store grønne planter.

Fachjan driver med import/eksport av planter, og har ekstra godt utvalg i store planter. Også pauserommet hadde grønt miljø.

Planteriket er stort!

Det omfatter trær, busker, stauder, urter, bregner, mose med mer. Dette er planter vi er vant til å finne utendørs. Men må det være slik? Kan vi tenke nytt? Kan vi lage miljøer inne som minner mer om det vi får oppleve i en hage, i et skogsmiljø? Svaret er “JA”, men med noen justeringer og alternative valg. Vanlige skogplanter trives ikke i våre, vanligvis, tørre, varme innemiljøer. Vi må se på litt mer eksotiske alternativer. Vi må se mer til tropiske planter som liker indirekte lys og jevn god temperatur, ørkenplanter som vil ha sol og sandholdig jord eller middelhavsplanter som trives med en solrik varm sommer og en kjølig men frostfri vinter (Plantebonanza s.168). Dette lærte vi MYE om på vår fagtur til Nederland. Her beskrives noen få av dem.

Dypsis lutescens – Arekapalme

Den brukes som prydplante ute i tropiske og subtropiske strøk. Men hos oss fungerer den som en flott inneplante. Den kommer opprinnelig fra Madagaskar.

Ficus nitida

Fikenfamilien omfatter mange vanlige potteplanter og har sitt opphav i Asia. Fikenslekten er en stor slekt med ca. 2000 arter. Blant artene som brukes som dekorasjonsplanter, er det i tillegg mange sorter, særlig av F. benjamina og F. microcarpa. Historisk er arten og sorter innen F. benjamina (F. nitida) – bjørkefiken mest dyrket, men nå dyrkes det i tillegg mange andre arter og sorter. Aktuelle sorter av bjørkefiken er: ‘Natasja’, ‘Exotica’, ‘Golden King’, ‘Naomi’  (https://veksthus.nlr.no/files/documents/Fagforum-Veksthus/Ficus-dyrkingsveiledning.pdf)

Epipremnum

Epipremnum er en slekt med planter som mange av oss er kjent med. Da gjerne som potteplanter, enkeltvis. Kanskje spesielt Epipremnum aureum – gullranke. Gullranke er en klatreplante som tilhører Myrkonglefamilien. Den utvikler klatrerøtter og kan vokse både oppover og nedover. Og, den egner seg veldig godt i konstruksjoner som for eksempel grønne vegger! Flotte grønne vegger var det også her med Epipremnum aureum og Epipremnum neon i en enkel, men samtidig frodig  komposisjon med lyse og mørke kontraster i farge og med  gjentagende bladformer som gir en harmonisk helhet.

Dypsis lutescens – Arekapalme.
Ficus nitida – Cubafiken
Epipremnum aureum – gullranke

Trær og mose inne i grønne miljøer

Andre planter som kan være interessante når en ønsker å skape større, grønne miljøer er trær og mose!

Giga palmeblader i ulike fargekombinasjoner. Vindmøllepalmen (Trachycarpus fortunei) og andre palmer er eksempler på eksotiske planteinnslag for våre innemiljøer. De er miljøskapende og også her kan vi finne spennende fargeforskjeller i bladene, som skaper variasjon og spenning i interiøret.

 

Toalettskilt med dekor av mose fra Rendalen!
Bucida buceras

Skjøtsel dagen lang….skjøtsel kan bli krevende

For å skape miljøer med planter som fungerer over tid er det utrolig viktig å ha kunnskap om plantenes opphav, krav til lys, vann og næring samt kjennskap til de faktiske vokseforholdene på stedet der vi plasserer dem.

Keukenhof garden

Vi besøkte også Keukenhof garden som imponerte med sine mange ulike sorter og fargekombinasjoner av tulipaner, keiserkroner og andre løkvekster. Allerede på slutten av 1500 tallet kom de første løkene til Norge med Henrik Høyer, men det var først 100 år senere at de virkelig ble populære som prydplanter og beskrevet i “Hortucultura”; norsk hagebok fra 1694 av Christian Gartner. Mange løkplanter har sitt opphav i betydelig varmere strøk hvor de vokser som flerårige, stedegne planter. Vi i Norden, med vårt barske klima, har tidlig fått venne oss til å bruke plantene som utplantingsplanter i vekstsesongen. Men det viser likevel hvor viktig det er, også for oss, å ha tilgang til grønske, grønne planter, blomstring større deler av året enn det vårt klima tillater.

Løkblomstring i Keukenhof garden

Nieuwkoop

Fredag besøkte vi Nieuwkoop, en imponerende bedrift med alt mulig av tenkelig tilbehør. De hadde små og store planter og et stort mangfold i sorter!

Som nevnt tidligere, er det viktig å kjenne til plantenes opphavssted og de miljømessige faktorer som eksisterer der. Klarer vi å gi plantene miljøer som er tilnærmet likt det de er tilpasset for, får vi et enda større spekter å velge mellom. Da kan vi bruke alt fra vannmiljøplanter til ørkenvegetasjon!

Gyri Dahl, Lislott Lindfors og Aina Østby.
Pakking av planter til eksport til hele Europa, her brukes aviser som beskyttelse mot frakt skader – det likte vi, bærekraftig emballasje!
Hos Nieuwkoop var det store innendørs arealer, så her ble sykkelen bruk flittig av de over 100 ansatte.

Kontakt oss

Tre damer under palme
Gyri Dahl, Liselott Lindfors og Aina Østby er tre av faglærerne som skal undervise på fagskoleutdanningen Planteinstallasjoner i innerom