Jordkultur
Jeg pleier å si at «jordkultur» er det viktigste fagområdet en gartner skal kunne mye om. Jorda gir grunnlaget for all plantevekst ute i naturen, på en takhage, for planter i et hagesenter, for en produsent av frukt, bær, urter og grønnsaker på friland, for dyrking i regulert klima, i en balkongkasse, i park og anlegg, og selvfølgelig for planter i din egen hage. Dette vil si at en gartner må ha kompetanse om berggrunnen og løsmasser, jordarter, næring i jorda, gjødsling, vanning og drenering, planters krav til jord, tiltak mot erosjon og avrenning , bare for å nevne noe. I tillegg må vi se fremover og tenke at alt vi gjør med jorda må være bærekraftig og miljøvennlig. Vi må heller ikke glemme at det etter hvert fremtvinger seg nye dyrkingsteknikker/andre steder å produsere mat på enn hva vi har vært vant med tidligere.
Klima i forandring
Vi snakker hele tiden om at klimaet er i endring, og hvilke konsekvenser dette kan få for oss alle. Med et mildere klima har det lenge vært kjent at andre skadegjørere vil kunne etablere seg i vår flora og fauna, for så å komme inn i våre hager, parker og produksjonsområder. Her må vi som gartnere både kunne gjennomføre tiltak, men også råde andre til bekjemping på en mest mulig miljøvennlig måte.
Med et klima i forandring kan dette få betydning for våre valg av planter i hager og anlegg. Vi må tenke planter som vil være behjelpelig med erosjonskontroll, samtidig som vi kan benytte planter som ikke var mulig å benytte på stedet tidligere – altså planter med en lavere hardførhetssone. For en fruktdyrker kan dette få betydning for nye fruktsorter.