Hanne Guåker foran Hannes lille landhandel

Hannes lille landhandel 

Hanne tok gartnerutdanning på Vea og nå har hun åpnet sin egen landhandel der hun selger lokalproduserte produkter. Vi må snakke litt om gartnerutdanningen, før vi får høre om Landhandleriet.
  • Navn: Hanne Guåker
  • Klasse: Gartnerutdanning for voksne (GV21)
  • Alder: 48
  • Kommer fra: Ringsaker
  • Bakgrunn: Agronom/Fagoversetter/Bedriftsøkonom

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta gartnerutdanning?

Jeg har en gård i Ringsaker og har et ønske om å legge om produksjonen på gården, derfor ønsket jeg å få mer gartnerfaglig kompetanse. Og jeg ønsket å finnet ut av hvilke områder innenfor gartnerfaget jeg trives best med å drive med.

Hvordan var undervisningen lagt opp?

Undervisningen var samlingsbasert, slik at vi var på skolen fra mandag til torsdag 10 ganger hvert av de to skoleårene. I tillegg tok jeg et kurs innen permakultur, noe jeg synes er veldig interessant. Nå går jeg på jordfruktbarhetskurs, dette er et tema jeg tror blir utrolig viktig i åra framover.

Hvordan var det å være elev igjen, og hvordan trivdes du på Vea og i klassen?

Det var veldig hyggelig og fint å være elev igjen og være sammen med resten av folka i klassa, både i klasserom og ute. Det gjør noe med folk å få lov til å jobbe ute og bruke kroppen, vi blir så blide av det!

I tillegg til undervisningen på Vea, var det obligatorisk med 6 ukers praksis i løpet av de to årene du tok gartnerutdanning. Hvor hadde du praksis?

Jeg hadde praksis på Vea, sjølsagt – det var veldig godt lagt opp med stor variasjon i arbeidsoppgaver. Så hadde jeg praksis på Aske gård hos Knut Braastad i februar med beskjæring av epletrær. Jeg hadde praksis på Fremstad gård hos Bjørg Aarvoll med beskjæring av bærbusker og jeg hadde ei uke på Domkirkeodden hos Hildur Hauksdottir! Det høres kanskje ensidig ut med to uker med beskjæring, men både Hildur, Bjørg og Knut er utrolig kunnskapsrike. Beskjæring legger grunnlaget for avling hos plantene, og det samme kan man si om de gode samtalene og all kunnskapen om dyrking og plantekunnskap som Bjørg og Knut delte med meg. Det var veldig nyttige for det videre løpet i mine planer.

Hva betydde det for deg å ha praksis?

Det er først når du har praksis at du får sett om du kan det du har lært i teorien – samtidig klarer aldri teorien å dekke alt, så praksis er kjempeviktig for å få kunnskapen til å feste seg. Og så er det veldig fint å ha praksis hos folk med mye kunnskap om produksjonen du er interessert i.

Dere skulle jobbe med produktutvikling. Hva var ditt tema da?

Det var da jeg startet arbeidet med «Hannes lille landhandel». Jeg jobbet med en forretningsidé og utviklet en handlingsplan. Prosjektet utviklet seg underveis, og flere ting er annerledes enn jeg først hadde tenkt, men det var en god prosess.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta gartnerutdanning?

Jeg tror at kunnskapen om å dyrke blir kjempeviktig i åra framover. Særlig å dyrke mat. Reduksjonen i antall bønder er dramatisk for kompetansen på dyrking, så gartnerskolene har en ekstremt viktig oppgave. Håper myndighetene ser det på samme måte.

Er det noe annet du ønsker å si?

Jorda vår er det viktigste grunnlaget for å gi oss den næringa vi trenger. Om vi skal dyrke mat eller blomster. Blomster er nemlig også energi gjennom sin skjønnhet og vakre farger. Fokuset på god jordhelse er kjempeviktig. Jeg håper dette får en stor plass i lærerplanen framover. 

Hannes lille landhandel

Hannes lille landhandel er et lite hus som ligger ved veien mellom Brumunddal og Stavsjø i Ringsaker. Huset er fylt opp med lokalproduserte varer og en selvbetjent kasse, slik at du kan handle når det passer for deg. Hannes lille landhandel er blitt godt tatt imot av lokale og tilreisende kunder.

Kan du si litt om planleggingen?

Den eiendommen som jeg har bygget lokalet for Landhandleriet på, hørte tidligere gården til, og da jeg fikk mulighet til å kjøpe den tilbake gjorde jeg det. Beliggenheten er veldig fin, rett ved veien der mange kjører forbi daglig og nært ved gården der jeg jobber. Jeg tok tidlig kontakt med landbrukskontoret i Ringsaker, for å høre hva de eventuelt kunne hjelpe meg med i utviklingsfasen. Forrige sommer brukte jeg til å reise rundt for å se på andre gårdsutsalg og lokalmatutsalg, det var spennende og lærerikt, det ble vel over 30 ulike utsalg til sammen.

Produksjon av grønnsaker og blomster

Jeg startet med å lage en plan for bruk av området utenfor butikken. Her har jeg et felt med dyrking av sommerblomster og stauder, og noen felt med grønnsaker og andre nyttevekster.

Gjenbruk

Selve bygget er laget av gjenbruksmaterialer. En brukt kjølecontainer ble satt på plass og bygget inn med kledning som egentlig skulle brennes opp. Jeg har hatt dyktige håndverkere her, som ser kvaliteten og muligheten i de materialene jeg hadde, og som har løftet kvaliteten på prosjektet med sine materialvalg, sier Hanne.

Hva er ditt mål for Landhandelen?

Jeg ønsker at alle skal ha mulighet til å kunne kjøpe produkter som er produsert i området der de bor og at bønder og gartnere kan selge varene sine lokalt uten flere mellomledd.

Vil du produsere selv eller selge på vegne av andre?

Dette første året har jeg dyrket sommerblomster og noen stauder, slik at folk kan plukke og kjøpe lokalproduserte blomster. Jeg har hatt god hjelp av ei som ble ansatt i en nyopprettet stilling til produksjonen av blomster. Når det gjelder frukt og grønnsaker, selger jeg produkter for lokale produsenter. Det jeg har dyrket selv er mest et prøveprosjekt. Nå skal jeg bruke vinteren til å evaluere oppstarten, og se på hva og hvor mye jeg skal dyrke neste år. I år har vi solgt tomater som er dyrket i plasttunnel på Stange, det er vel noe av det jeg kunne tenke meg å dyrke selv neste år.

I Hannes landhandel får du også kjøpt, honning, kjøttprodukter, saft, syltetøy, kaffe og mye annet godt fra lokale produsenter, hovedsakelig fra Ringsaker.

Hvordan har responsen vært etter de første ukene?

Det tok jo helt av her! Det var så mange som kom for å handle. Vi solgte ekstremt mye blomkål, honning og kjøttvarer, mye annet også. Jeg har reist rundt til produsentene og hentet mer varer og de har kommet hit og levert. Nå har det heldigvis roet seg litt, så nå tror jeg det vil bli mer stabilt og kanskje litt mer forutsigbart. Jeg må prøve meg frem og se hvordan dette går, men tenker vel kanskje at jeg stenger noen uker i vinter, når tilgangen til ferske varer avtar.

Aktuelle lenker

Hos Hannes lille landhandel får du kjøpt lokalproduserte varer som frukt, grønnsaker, kjøttvarer, honning, kaffe, saft og syltetøy.

I sommerhalvåret kan du plukke blomster og sette sammen til din egen bukett. Undertegnede måtte selvfølgelig teste ut konseptet, og kan absolutt anbefale det!

Utenfor Hannes lille landhandel kan du få inspirasjon til ulike bed og dyrkingsmetoder, slik at også du kan bli delvis sjølberga. Her jobber Hanne med å etablere en «Urtespiral», hun har laget et «Hügelbed» og dyrker spiselige vekster som permakultur

Kontakt oss

Hanne Guåker foran Hannes lille landhandel
Hanne Guåker foran Hannes lille landhandel
Dorte Finstad