Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta blomsterdekoratørutdanning?
Jeg kommer fra Vesterålen der familien driver Woies blomster, så jeg var kjent med blomsterdekoratøryrket fra før. Jeg synes det er artig og spennende å jobbe med blomster og planter, og hadde ikke lyst til å ha noen kontorjobb. Bestefaren min gikk på Vea på 80-tallet. Han har snakket mye om Vea og håpet på at noen av barnebarna ville velge å gå på Vea.
Hvordan er undervisningen lagt opp?
Vi har både teori og praksis. Jeg er glad for at vi har plantekjennskap, der vi lærer forskjellige norske og botaniske navn på planter og blomster. I høst kunne vi plukke blomster ute og nå kan vi høste materialer i veksthuset. Den muligheten finnes jo ikke på andre videregående skoler som har blomsterdekoratørutdanning. Vi har også hatt to praksisperioder. Da var jeg hos Vårtun blomster i Steinkjer og hos Woies blomster i Vesterålen.
Hva slags fag har dere?
Produksjon: praktisk blomsterdekoratørfag der vi lærer å lage buketter, dekorasjoner, brudebinderi, sorgbinderi, ja alt en blomsterdekoratør må kunne.
Produktutvikling: handler mer om planlegging av et produkt. For eksempel innen brudebinderi, der vi analyserer brud, kjole og tema for å kunne lage et produkt som passer til brud og anledning.
Fellesfag: engelsk, gym, norsk og samfunnsfag. I norsk lærer vi å skrive jobbsøknad, cv og andre ting som er nyttige å kunne. I engelsk lærer vi å kommunisere med kunder som ikke kan norsk. Vi lager en håndbok som kan være praktisk å ha som blomsterdekoratør i butikk. For eksempel engelske faguttrykk, blomsternavn og andre ord som kan komme til nytte i møte med kunder.
Vi har Per Spangen i plantelære. Da lærer vi navn på busker og trær. Vi har sett på insekter, bladets oppbygging og skadedyr.
I kroppsøving gjør vi litt forskjellig. Per Gotaas er veldig flink til å variere undervisningen. Vi har sykla Moelv rundt, spilt curling, vært i gymsal og spilt ulike ballspill og hatt svømming i Moelvhallen.
Hvordan trives du på Vea og i klassen?
Jeg trives bra på Vea. Har blitt kjent med mange nye folk i vår klasse, men også fra andre klasser. Har fått ganske gode venner. Det fint at det er andre klasser på låven, der vi har klasserom, sammen med oss. Jeg trives i klassen. Vi er veldig forskjellige, men nå spesielt etter jul, er vi blitt veldig sammenspleiset. De fleste i klassen bor også her, så vi har blitt godt kjent med hverandre.
Du har hybel på Vea. Hvordan er det?
Vi er for det meste på Vea, det er litt dårlig busstilbud her, så ikke så lett å komme rundt. På sommeren kan vi sykle rundt i området, men om vinteren blir det mest at vi er her på Vea. Det er kjempekjekt at det er hybler på skolen. Her om dagen fant vi bordtennisbordet, så nå har vi spilt litt bordtennis. Peisestua er jo en sosial samlingsplass som vi bruker. Biblioteket bruker jeg mest i skoletiden, men vi har tilgang til det hele døgnet. Og så bruker vi treningsrommet. Det er enkelt utstyrt, men det er greit nok.
Hva gjør du etter endt utdanning?
Da skal jeg søke lærlingeplass. Vet foreløpig ikke hvor jeg skal søke, og er åpen for det meste. Vil gjerne få erfaring fra andre steder, før jeg begynner å jobbe hos Woies blomster.
Hva vil du si til andre som vurderer å ta blomsterdekoratørutdanning?
Skal du bli blomsterdekoratør, da bør du gjøre det ordentlig. Det er et veldig godt tilbud på Vea, med grønt overalt. De fleste som går her, tar utdanning innenfor noe grønt.
Er det noe annet du ønsker å si?
Jeg vil anbefale å ta blomsterdekoratørutdanning på Vea. Det er jo dager jeg har hjemlengsel, men har også fått mange gode venner. Skolen har hovedfokus på det grønne, siden det er Norges grønne fagskole – Vea. Jeg tror ikke fokuset ville vært det samme på en annen videregående skole. Nå er jeg på utkikk etter lærligeplass, så om noen vil ha lærling, er det bare å ta kontakt!
Tekst og foto: Dorte Finstad