Anleggsgartnertekniker

Fagskolestudiet Anleggsgartnertekniker er en høyere yrkesfaglig utdanning for anleggsgartnere som ønsker lederutdanning innen eget fagområde.
Om studiet

Anleggsgartnerbransjen og Vea har utviklet fagskoleutdanningen Anleggsgartnertekniker sammen for å sikre at studiet er yrkesrelevant og bransjeforankret. Innholdet i emnene tar for seg helheten i anleggsgartnerfaget, og gir rom for spesialisering og fordypning gjennom de ulike ukene med praksis i yrkesfeltet knyttet til modulene.

I fagskolestudiet Anleggsgartnertekniker inngår bærekraft i en helhetlig tankegang, på lik linje med bygg- og anleggsbransjens strenge miljøkrav og fokus på bærekraft. Fossilfrie byggeplasser, miljøvennlige materialvalg og skjerpede krav til avfallshåndtering er bare noen av de kravene bransjen møter. I tillegg handler det om å bygge og vedlikeholde anlegg på en slik måte at de får lang levetid og samtidig er utformet slik at de kommer samfunnet til gode. Digitalisering og effektivisering er også viktige skritt på veien mot en mer bærekraftig anleggsgartnerbransje.

Ved å sette fokus på den viktige bredden i anleggsgartnerfaget, kombineres en videreutdanning innen grøntanleggslære og anleggstekniske fag, med merkantile emner og faglig ledelse innen fagområdet fordelt på de fire modulene i studiet.

Anleggsgartnere som har gjennomført studiet, har ervervet Bedriftsledelse, faglig ledelse og faglig fordypning i anleggsgartnerfaget. Dette likestilles med fagområdet bedriftsledelse og faglig- og
fagspesifikk ledelse i mesterutdanningen, noe som gjør at man kan søke Mesternemda om å få Mesterbrev.

Oppbygging av studiet

Fagskolestudiet Anleggsgartnertekniker (120 studiepoeng) er et studium som tilbys på heltid over to år eller deltid over fire år. Utdanningen består av 4 moduler med emner. Det er mulig å søke opptak til utdanningen hvert andre år. Modulene må gjennomføres i rekkefølgen de er oppgitt under «faglig innhold».

Moduler i studiet

  • Grøntanleggslære
  • Bedriftsledelse
  • Anleggsteknikk
  • Faglig ledelse og faglig fordypning

Faglig innhold, emner

Modul 1: Grøntanleggslære

  • LOD
  • Vegetasjon og jord
  • Vedlikehold av grøntanlegg

Modul 3: Bedriftsledelse

  • Organisasjon, ledelse og administrasjon
  • Økonomistyring og etablering
  • Salg og markedsføring

Modul 2: Anleggsteknikk

  • Landmåling
  • Kommunalteknikk
  • Anleggsteknikk

Modul 4: Faglig ledelse og faglig fordypning

  • Faglig ledelse
  • Faglig fordypning
  • Prosjektledelse
Målet med studiet

Gi en helhetlig videreutdanning innen anleggsgartnerfaget, med fokus på lederansvar, bærekraft, rammevilkår i det «digitale og grønne skiftet. Du får kompetanse til å kunne ta gode og avgjørende beslutninger i hele prosessen fra planlegging til ferdigstilling av prosjekter i anleggsgartnerbransjen.

Samlinger og studiested

Fagskoleutdanningen er nettbasert med samlinger. Undervisning og veiledning foregår både stedbasert på samlingene og nettbasert mellom samlingene. Les mer om forventet arbeidsomfang under avsnittet «Innhold i studiet» i studieplanen.

Samlinger og studiested

Du kan velge å gå heltid over to år eller deltid over fire år. Modulene Grøntanleggslære, Anleggsteknikk og Faglig ledelse har 8 fysiske samlinger à 3 dager på Vea. (onsdag, torsdag og fredag). Modulen Bedriftsledelse har 6 fysiske samlinger à 2 dager på Vea (mandag og tirsdag).

Heltid eller deltid

De som velger å ta fire moduler fordelt på to år (heltid), vil få 8 samlingsuker à 5 dager det første året og 16 samlingsuker à 3 dager det andre året. De som velger å ta fire moduler fordelt på fire år (deltid), vil få 8 samlingsuker à 3 dager det første, andre og fjerde året og 6 samlingsuker à 2 dager det tredje året.

Praksis

Det gjennomføres 40 timers praksis på både modul I og II, samt 120 timer på modul IV. Totalt sett 200 timer av studiet er knyttet til observasjonspraksis i bedrift.

Samlingsuker skoleåret 2025/26

Det er foreløpig ikke fastsatt samlinger for studieåret 2025/2026

Opptakskrav
  • Fagbrev Anleggsgartnerfaget

eller tilsvarende kompetanse fra tidligere utdanningsløp eller realkompetanse*

*Realkompetanse er kunnskaper som søkeren har fått gjennom yrkespraksis, betalt eller ubetalt arbeid, organisasjonsarbeid, utdanning, eller tilegnet på annen måte.

Det gis tilleggspoeng for relevant yrkespraksis.

Slik søker du

Søknad og opptak

Du søker via Samordna opptak i perioden 1.februar til 15.april 2025.

Der skal du laste opp relevant dokumentasjon som er:

  • Fagbrev/vitnemål
  • Karaktergrunnlag
  • Attest fra arbeidsgiver.

Les mer om poengberegning ved opptak her: For deg som skal søke opptak til høyere yrkesfaglig utdanning

Dorte Finstad

Anleggsgartnertekniker

Nivå: Høyere yrkesfaglig utdanning
Omfang: 120 studiepoeng
Heltid/deltid: Heltid over to år/deltid over fire år
Plasser: 21
Studieavgift: Kr 30 000,- (kan bli indeksregulert)
Søknadsfrist: 15.april 2025
Studiestart: Høst 2025

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål til studietilbudet

Relaterte innlegg