Dame som slår gress med ljå

To nye utdanninger innen Historiske gartnerfag 

I januar 2025 starter vi opp to nye studietilbud for deg som ønsker mer kompetanse innen Historiske gartnerfag. Søk om opptak nå, slik at du kan delta.

På nyåret starter to korte utdanninger innenfor programmet Historiske gartnerfag. Det er «Hagens form og ikonografi» som er et kunsthistoriefag, og «Historisk skjøtsel av vegetasjon» som er et plantefag. Begge er beregnet på deg som jobber med eller i historiske hager, enten du er gartner, jobber på museum, i kulturminneforvaltningen eller på andre måter håndterer våre grønne kulturminner.

Hagens form og ikonografi

En hage, i likhet med et annet slags kunstverk, har gjerne sitt individuelle program, sin egen betydning, – eller som det heter i kunsthistorien, – sin egen ikonografi. Ikonografi betyr helt bokstavelig å skrive med bilder, og det handler om å identifisere og fortolke innholdet i et verk. På dette studiet går vi tettere inn på hvordan de ulike hageelementene ser ut i ulike hager til ulike tider, og hva de kan ha for betydning. Altså, hva slags form og uttrykk har for eksempel dammer, blomsterparterrer, gressplener, trær, grusganger og forstøtningsmurer hatt gjennom hagekunsthistorien, og hva slags mening er de tillagt. Å kunne tolke anlegget er avgjørende for å forstå hvordan det kan driftes og skjøttes på best mulig måte og i tråd med den opprinnelige intensjonen.

Historisk skjøtsel av vegetasjon

På studiet Historisk skjøtsel av vegetasjon undersøker vi de teknikker og metoder for skjøtsel som var vanlig da hagene ble anlagt i sin tid, og vi lærer oss å håndtere de vanligste redskapene som ble brukt. Historiske verktøy gir andre verktøyspor enn dagens redskaper, og hagen får et mer autentisk uttrykk, samtidig som vi tar vare på viktige tradisjonshåndverk. Kunnskap om historisk skjøtsel gjør det også lettere å lese spor i gammelt plantemateriale og på den måten gi mer kunnskap om den grønne kulturarven.

Praksis både i Norge og internasjonalt

Begge kortutdanningene har mye praksis i anlegg, både i Norge og i utlandet. For utenlandsturene er det i år bevilget Erasmus+ midler, slik at utgiftene til reise og opphold langt på vei er dekket.

Studiepoenggivende høyere yrkesfaglig utdanning

Begge utdanningene er på ti studiepoeng, med sju fysiske samlinger og seks nettsamlinger i løpet av året. Du kan ta det ene eller det andre, – eller begge på en gang.

Tekst: Ingeborg Sørheim

Aktuelle lenker

Vi tar imot søknader helt til studiene er fulltegnet.

Det er lagt opp til praksis både i Norge og i utlandet for begge studietilbudene. Bildene er fra ulike historiske anlegg og er tatt av Ingeborg Sørheim og Grethe Bøhn Busterud.

Kontakt oss